ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1974

Κύριοι Σκοποί:

Η Κ.Ο.Ε. (Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή) είναι το ανεξάρτητο εκείνο σώμα ή καλύτερα φορέας του αθλητισμού μας που είναι επιφορτισμένος να προστατεύει τους στόχους και τα ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος στον τόπο μας και ασφαλώς να τηρεί και να εφαρμόζει τους κανόνες που περιέχονται στον “Ολυμπιακό Χάρτη”.

Οριοθετούνται λοιπόν τα καθήκοντα και οι εξουσίες της Κ.Ο.Ε. από τον ίδιο τον “Ολυμπιακό Χάρτη”.

Έτσι μέσα στα πλαίσια αυτά η Κ.Ο.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει αναπτύξει μια πλούσια αθλητική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η Κ.Ο.Ε. έχει ήδη πετύχει να αναβαθμίσει τις διεθνείς σχέσεις της. Ο κύκλος των δραστηριοτήτων της Κ.Ο.Ε. στο εξωτερικό είναι σημαντικός και υπάρχει εκτίμηση στους κύκλους της Δ.Ο.Ε. για το έργο που επιτελεί η Κ.Ο.Ε.

Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Κ.Ο.Ε. είναι μέλη σε πολύ σημαντικές επιτροπές του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο.Ε. κ. Κίκης Λαζαρίδης είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών θεμάτων. Επιπρόσθετα άλλοι αξιωματούχοι της Κ.Ο.Ε. κατέχουν σημαντικές θέσεις στο Ευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα την πορεία της Κ.Ο.Ε. τα τελευταία χρόνια, τι πέτυχε και τι στόχους έθεσε. Η Κ.Ο.Ε. από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της κατάφερε, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που είχε στην διάθεσή της, να αναπτύξει ένα έντονο και σημαντικό αθλητικό έργο, αποκορύφωμα του οποίου ήταν και η διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης το 1987. Μια διοργάνωση που πέτυχε απόλυτα σ΄ όλους τους τομείς και είχε καταδείξει τις οργανωτικές ικανότητες όλων εκείνων των εθελοντών, που επιστράτευσε η Κ.Ο.Ε. για τη διοργάνωση των Α.Μ.Κ.Ε.

Όμως ο τομέας εκείνος που η Κ.Ο.Ε. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν η ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος. Για την προσπάθεια αυτή η Κ.Ο.Ε. προχώρησε στην εγκαθίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Αυτό έγινε στις 30 Μαρτίου 1987. Από τότε, κάθε χρόνο η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Κύπρου διοργανώνει τη Σύνοδο της, στην οποία καλούνται απ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης διαπρεπείς προσωπικότητες του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος, που αναπτύσσουν διάφορα θέματα του Ολυμπισμού, αλλά και ευρύτερα αθλητικά θέματα.

Οπως είναι γνωστό μαζί με την εγκαθίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, είχαν γίνει και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου.

Η Κ.Ο.Ε. μαζί με τον Τεχνικό της σύμβουλο και άλλα στελέχη της έχει αναπτύξει μια αξιόλογη συνεργασία στον τομέα του αγωνιστικού αθλητισμού και της εκπροσώπησης της Κύπρου σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του εξωτερικού.

Η επιμόρφωση είναι ένας τομέας βασικός στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Η Κ.Ο.Ε. διοργάνωσε μέχρι τώρα πλείστα επιμορφωτικά σεμινάρια, που στόχο είχαν την επιμόρφωση των στελεχών των Ομοσπονδιών μας, των προπονητών και άλλων παραγόντων.

Είναι σημαντικό όμως να δούμε ποιους στόχους έχει θέσει η Κ.Ο.Ε. για τα επόμενα χρόνια, αρχίζοντας από έργα που ήδη άρχισε η δρομολόγηση για την υλοποίηση τους, και θα επιτρέψουν στην Κ.Ο.Ε. να αναβαθμιστεί σε οργανισμό, που να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον αθλητισμό μας.

Ένας σημαντικός στόχος της Κ.Ο.Ε. είναι να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση για την ανέγερση του Ολυμπιακού Μεγάρου. Ήδη έχει εξευρεθεί και παραχωρηθεί η απαραίτητη κρατική γη, συστήθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές και σύντομα θα γίνει και η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η στέγαση της Κ.Ο.Ε. και των Ομοσπονδιών σε ιδιόκτητο χώρο είναι μια αναγκαιότητα. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό κεφάλαιο είναι και η ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής. Το Ινστιτούτο αυτό θα παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα και θάναι ιδιαίτερα σημαντικό στην επιμόρφωση στελεχών του αθλητισμού μας.

Στο μεταξύ η Κ.Ο.Ε. έχει αποκτήσει τη δική της σελίδα (Home Page) στο Internet, κάτι που δίνει σε χιλιάδες άτομα την ευκαιρία να γνωρίζουν τον Κυπριακό αθλητισμό και το έργο της Κ.Ο.Ε.

Η Κ.Ο.Ε. είναι αταλάντευτα πιστή και συντονισμένη στην προσπάθεια για την προαγωγή και ανάπτυξη όλων εκείνων των ηθικών ιδιοτήτων, οι οποίες αποτελούν τη βάση του αθλητισμού.

Στοχεύει μέσα από τον αθλητισμό να αναπτύξει το πνεύμα της αλληλοκατανόησης και της φιλίας ανάμεσα στους νέους, στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες συμβάλλοντας έτσι σ? ένα καλύτερο αύριο για τον αθλητισμό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος υπάρξεως όχι μόνο της Κ.Ο.Ε., αλλά και του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Η φιλία ανάμεσα στους λαούς θα επιτευχθεί, αν όλοι κατανοήσουν τα ιδανικά του αθλητισμού.

ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • Πρόεδρος: Γιώργος Χρυσοστόμου
  • Αντιπρόεδρος : Παναγιώτης Ιωαννίδης
  • Γενικός Γραμματέας: Ανδρέας Γεωργίου
  • Ταμίας: Αλέξανδρος Χριστοφόρου

    Σημείωση: Συμπληρώνοντας την πιο κάτω φόρμα επικοινωνίας, αλληλογραφείτε ΜΟΝΟ με την Ομοσπονδία και ΟΧΙ με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ
    Κ.Ο.Ε. (Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή)
    cypnoc@olympic.org.cy
    22449880
    22449890
    Ονομα αρχείου ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ