O Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού διοργάνωσε στο πλαίσιο των εορτασμών των 50χρονων του, αλλά και των πρωτοβουλιών του πρεσβευτή ευ αγωνίζεσθαι – Fair Play 2019 Ηρόδοτου Γιωργαλλά και σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου την αθλητική ημερίδα με τίτλο «Τα Ολυμπιακά Ιδεώδη από διαφορετικές οπτικές» το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στην Πάφο.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη και εκ μέρους του Δήμου Πάφου ο Αντιδήμαρχος Χρίστος Μακαρίου.
Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές ήταν ο Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο 2016, Σπύρος Γιαννιώτης, ο πρεσβευτής Ευ αγωνίζεσθαι – Fair Play 2019, Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος που ανέλυσαν από τη δική τους διαφορετική οπτική τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Οι δύο αθλητές – ομιλητές έκαναν την παρέμβαση τους μέσω μιας σύντομης ζωντανής συνέντευξης (τετ-α-τετ), που συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) Μικαέλο Παπαδάκης.
Ο Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος στη δική του παρουσίαση, αφού ανέλυσε από ακαδημαϊκής πλευράς τα ολυμπιακά ιδεώδη και τους στόχους του Ολυμπιακού κινήματος προσπάθησε να απαντήσει στο κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό γνωρίζουν τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και αν αυτά λαμβάνονται υπόψη στην καθημερινότητα και κατά την επαφή με παιδιά, νεολαία και αθλητές. Καταλήγοντας είπε, ότι στην πράξη οι πλείστοι επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα με συνέπεια το ποσοστό εγκατάλειψης του αθλητισμού μέχρι την ηλικία των 13 ετών να πλησιάζει το 70% ενώ οι γονείς με τη συμπεριφορά τους δεν είναι καθόλου υποβοηθητικοί. Επισημαίνοντας τις πραγματικότητες κατέληξε σε μια σειρά από εισηγήσεις βασισμένες στη γενική αρχή του σωματικού εγγραματισμού και της δια βίου άσκησης και της αναγκαιότητας να θέσουμε τον αθλητισμό στη σωστή του διάσταση.
Ο πρεσβευτής Ευ Αγωνίζεσθαι 2019 Ηρόδοτος Γιωργαλλάς αναφέρθηκε στην τιμή που του έγινε και στο τι σημαίνει για αυτόν το «ευ αγωνίζεσθαι», αναφέροντας και παραδείγματα μέσα από τα βιώματα του. Παραδέχθηκε το κενό που του δημιούργησε η μη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στο ότι η αγάπη του για το άθλημα που του έδινε δύναμη για να συνεχίσει ούτως ώστε να ακουστεί το όνομα της χώρας μας. Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που ο ίδιος έτυχε, αλλά και συνεχίζουν να τυγχάνουν οι αθλητές μέσω των σχεδιασμών του ΚΟΑ και έκλεισε με τις συμβουλές που δίνει στους νεαρούς αθλητές μας και στην προσέγγιση που ακολουθεί στην προσπάθειά του να εφαρμόσει στην πράξη τα ολυμπιακά ιδεώδη και αξίες.
Ο Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο 2016, Σπύρος Γιαννιώτης αναφέρθηκε στη γλυκόπικρη γεύση που του άφησε η δεύτερη αυτή θέση που ήταν καθαρά μια κακή στιγμή και ατυχία. Μας εξήγησε πως ξεπέρασε τις πάμπολλες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καριέρα του, προσθέτοντας η ζωή δίνει περισσότερες από μια ευκαιρία, φτάνει να μην τα εγκαταλείπεις. Μίλησε και για πολλοστή φορά για το πώς ο αθλητισμός τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα δυσλεξίας που είχε από μικρός και μοιράστηκε τις εμπειρίες που πλέον έχει ως προπονητής και τις συμβουλές που δίνει στους αθλητές του εφαρμόζοντας και αυτός στην πράξη τα ολυμπιακά ιδεώδη και αξίες.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη σύντομη παρέμβαση του Προέδρου του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Πάφου για τη συνεργασία και το ΡΙΚ και την ΕΑΚ για την κάλυψη και την υποστήριξη της ημερίδας, αναφέρθηκε στα οφέλη που προσφέρουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι, τα όσα είπαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, τον βρίσκουν σύμφωνο και από την πλευρά του θα προσπαθήσει κάποιες από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν να τις εντάξει στις πολιτικές και στους σχεδιασμούς του ΚΟΑ.