Την 1η Ιουνίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί που έχει καθιερωθεί ως μέρα αφύπνισης για το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Ο εορτασμός φέτος απέκτησε διπλή σημασία για τη χώρα μας, αφού από την 1η Ιουνίου τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση των Παιδιών, γνωστή και ως Σύμβαση Λανζαρότε. Η Σύμβαση αποτελεί ένα ισχυρό νομικό όπλο κατά της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, εισάγοντας σημαντικές πρόνοιες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρόβλημα που παρουσιάζεται ανεξάρτητα από το οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των μελών της εκάστοτε κοινωνίας ή κοινότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο έχουν πέσει ή θα πέσουν θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν μια θλιβερή πραγματικότητα που δεν μπορεί παρά να συγκλονίζει όλους. Η προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, πρέπει να αποτελεί βασική πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα της κάθε δημοκρατικής πολιτείας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να εξελιχθούν σε υγιείς, ευτυχισμένους και παραγωγικούς ενήλικες.
Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ϋΝΞ50ϋ βρέθηκε από την αρχή ενεργά στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ενα στα Πέντε» για τερματισμό της σεξουαλικής βίας και την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε στην Κύπρο, διοργανώνοντας σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων για την ευαισθητοποίηση και κατάρτιση ειδικών επαγγελματικών ομάδων, που έχουν τακτικές επαφές με παιδιά, όπως στην εκπαίδευση, και σε τομείς που σχετίζονται με δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές και αναψυχής. Οι δράσεις μας αυτές στηρίζονται στη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση μπορούν να καταπολεμηθούν η άγνοια, η έλλειψη καλής πληροφόρησης, η προκατάληψη, ο φόβος, η μυστικότητα αλλά και η ντροπή που συχνά συνοδεύουν το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και κυρίως στην πρόληψή του.
Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αλλά και οικονομικό φαινόμενο, αποτελεί τον 21ο αιώνα, μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, εκτός από τα θέματα υγείας, μπορεί και συμβάλλει στην ατομική ανάπτυξη, στην κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, στην αποδοχή των διαφορών και την αλληλοκατανόηση, στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και του πολιτισμού ειρήνης και στην καταπολέμηση φαινομένων όπως της βίας και του ρατσισμού. Δυστυχώς, ενίοτε ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να αποτελέσει και πεδίο εμφάνισης νοσηρών φαινομένων, όπως αυτό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Η σημερινή συζήτηση ενός ομολογουμένως δύσκολου θέματος, που πολλές φορές αποτελεί θέμα ταμπού για την κυπριακή κοινωνία, θεωρώ πως αποτελεί μια σθεναρή και δυναμική δήλωση αισιοδοξίας όσον αφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Είναι γι' αυτό που αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά η αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Δρος. Γεώργιου Νικολαΐδη, Εθνικού Αντιπρόσωπου της Ελλάδας στην Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης του Λανζαρότε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Αντιπρόσωπου της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα θέματα κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών, να μιλήσει για τον ρόλο των αθλητικών παραγόντων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Πρόεδρο του ΚΟΑ, Δρα. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, αλλά και στους λειτουργούς του Οργανισμού, για την θετική και άμεσή ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή διάλεξη. Παράλληλα, θερμές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στους τοπικούς μας εταίρους και στο Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη, που χρηματοδοτεί, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης την εκστρατεία «Ενα στα Πέντε».
Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η μάστιγα της σεξουαλικής βίας, μια από της απεχθέστερες μορφές βίας κατά των παιδιών, απαιτεί την ουσιαστική συστράτευση Πολιτείας και κοινωνίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των εγκληματικών και νοσηρών δραστηριοτήτων. Ερμηνεύω τη σημερινή σας παρουσία, ως το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύετε, για την προόδο και ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κύπρο αλλά και για την προστασία των αθλητών και των παιδιών από όλες τις μορφές κακοποίησης.
Σας προσκαλώ όλους, παράγοντες, προπονητές, αθλητές και γονείς, να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα για αντιμετώπιση της ειδεχθούς αυτής μορφής καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών μας.