Συμμετοχή του ΚΟΑ στην 41η Συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης Τμήμα Αθλητισμού, T-RV (Treaty Of The Reduction Of Violence)

05/02/2016

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού συμμετείχε τον Δεκέμβριο στην 41η συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης – Τμήμα Αθλητισμού, T-RV, με τον αρμόδιο λειτουργό για θέματα βίας Δρ. Κώστα Σολωμού. Κατά την συνεδρία μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση από:

● την ΟΥΕΦΑ για τις προετοιμασίες σε ότι αφορά το EURO 2020 και κυρίως τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας όπως οι οικοδεσπότες παρέχουν τα ίδια πρότυπα σε όλες τις πόλεις (χώρες) που θα φιλοξενήσουν αγώνες. ● από την Γαλλία για τις προετοιμασίες του EURO 2016, καθώς και αναφορά στο τρομοκρατικό κτύπημα που έγινε στο Stade de France. Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ουσιαστικός ρόλος που είχαν οι επιτηρητές στην αποτροπή της εισόδου στο στάδιο ατόμου που μετέφερε εκρηκτικά. Ανάλυση έγινε και για την εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης του σταδίου που ακολούθησε, καθώς και για την απόφαση που λήφθηκε για την χρήση ανιχνευτών μετάλλων, καθώς και για την απαγόρευση της μεταφοράς οποιουδήποτε είδους αποσκευής μέσα από την 1η περίμετρο ελέγχου των σταδίων. Σε ότι αφορά αυτές καθ’ αυτές τις προετοιμασίες του ΕURO 2016, αυτές βρίσκονται μπροστά από το προσχεδιασμένο πρόγραμμα. Επίσης αναφέρθηκε ότι έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες «ζώνες φιλάθλων» για τις οποίες θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ως θα υπάρχουν και στα στάδια, όπως για παράδειγμα υπό κάλυψη αστυνομικοί. ● κράτη / μέλη όπου στις χώρες τους πραγματοποιούνται και/η εφαρμόζονται νέες προσεγγίσεις σε θέματα ασφάλειας και προστασίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στην αναφορά της η Κύπρος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε ότι αφορά την κάρτα φιλάθλου και συγκεκριμένα για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν στα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες Α΄ Κατηγορίας ποδοσφαίρου και για κλειστές αίθουσες με χωρητικότητα άνω των 2,000, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου. Στην συζήτηση που ακολούθησε αρκετά μέλη επέδειξαν ενδιαφέρον, ο δε πρόεδρος της επιτροπής εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το κράτος για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Περαιτέρω ζητήθηκε όπως στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής ενημερωθούν για την πορεία του όλου εγχειρήματος.