Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Ο ρόλος των αθλητικών φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου

29/05/2015

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, στο πλαίσιοτης δράσης της για την προώθηση και θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, επιμορφωτική διάλεξη με θέμα: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Ο ρόλος των αθλητικών φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».

Σκοπός της διάλεξης είναι η επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση όλων των εμπλεκομένων φορέων του αθλητισμού (μέλη ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και ομίλων, προπονητές, αθλητές, γονείς, αθλητίατροι, κ.α.) σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Τη διάλεξη θα παρουσιάσει ο Δρ Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα, Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή για την εφαρμογή της Συνθήκης του Λανζαρότε και Αντιπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών. Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η μάστιγα της σεξουαλικής βίας, μια από της απεχθέστερες μορφές βίας κατά των παιδιών, απαιτεί την ουσιαστική συστράτευση Πολιτείας και κοινωνίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η συμμετοχή στην εν λόγω εκδήλωση όλων των εμπλεκομένων φορέων του αθλητισμού και ιδιαίτερα όσων στον επαγγελματικό τους χώρο έρχονται σε επαφή με και χειρίζονται παιδιά, θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και κυρίως στην πρόληψή του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του ΚΟΑ, Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κ. Παύλος Παρασκευάς. Τη Διάλεξη προσκλήθηκαν να την παρακολουθήσουν, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητές, καθώς και άλλοι Πολιτειακοί και Αθλητικοί παράγοντες.