ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙO ΤΩΝ 1ΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η προώθηση της κοινωνικής βιωσιμότητας των μεγάλων Αθλητικών διοργανώσεων»
Η προώθηση της κοινωνικής βιωσιμότητας των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων αποτέλεσε το βασικό θέμα της πολιτικής συζήτησης της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η σύνοδος διοργανώθηκε από την Διευρυμένη Μερική Συμφωνία στον Αθλητισμό (EPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Στη σύνοδο, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Κώστα Καδή εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνόδου, η βιώσιμη και επιτυχής κληρονομιά των αγώνων αποτελεί σημαντική πρόκληση όταν σχεδιάζονται μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Η εμπειρία και τα γεγονότα δείχνουν – με πολύ λίγες εξαιρέσεις – ότι ούτε η κληρονομιά, ούτε τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα επιτυγχάνονται, χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό από τους διοργανωτές των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πράγματι, φαίνεται ότι πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις επέφεραν αρνητική συμβολή στην κοινωνική βιωσιμότητα των διοργανωτριών κοινοτήτων. Αυτό σχετίζεται λιγότερο με τα αθλητικά προσόντα και οργανωτικές ικανότητές τους, αλλά περισσότερο έχει να κάνει με τις διαδικασίες ορθού προγραμματισμού.
Η Πρόεδρος του ΚΟΑ στη δική της τοποθέτηση ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος την τελευταία δεκαετία κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στο χάρτη των αθλητικών γεγονότων, φιλοξενώντας σημαντικές ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, το Παγκόσμιο Κύπελλο ISSF, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIVB, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της ISAF, το 10ο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ και πολλά άλλα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η υποβολή ενδιαφέροντος και η φιλοξενία μιας αθλητικής διοργάνωσης, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα από τα συστατικά ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Η κοινωνική βιωσιμότητα μίας αθλητικής διοργάνωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αρχής γενομένης από τις διαδικασίες υποβολής ενδιαφέροντος διεκδίκησης μιας διοργάνωσης μέχρι και το κληροδότημα της διοργάνωσης στην κοινωνία, καθορίζοντας τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Ο ΚΟΑ θα λάβει υπόψη του τα πορίσματα της σημαντικής αυτής συνάντησης και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν αθλητικών γεγονότων να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμούς της διοργάνωσης και να διασφαλίζεται μεταξύ άλλων και η κοινωνική βιωσιμότητα των αθλητικών αγώνων.