Εναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GReFORM για τη διαδικτυακή εκπαίδευση στη Χρηστή Διακυβέρνηση των εθελοντών στελεχών των Αθλητικών Ομοσπονδιών

15/02/2018

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού φιλοξένησε στην Κύπρο την εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Good Governance enhancement through e-Learning for Volunteer Board Members” (GReFORM), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 – 15 Φεβρουαρίου 2018 στη Λάρνακα.

Ο ΚΟΑ συντονίζει το Πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει 3 χρόνια (2018 -2020) και είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και σε προϋπολογισμό πρόγραμμα για το οποίο ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει συνχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος είναι 419.000 ευρώ. Για το γενικό συντονισμό και διαχείριση του Προγράμματος υπεύθυνοι είναι οι Λειτουργοί του ΚΟΑ Βάσος Κουτσιούντας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάριος Χριστοδούλου και Ελένη Καζαφανιώτου. Στη διάσκεψη τύπου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης ανάφερε ότι η Χρηστή Διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΚΟΑ, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών μέτρων που μπορούν να συμβάλουν και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χρηστής διακυβέρνησης στις αθλητικές ομοσπονδίες. Η στοχευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα και αρχές που διέπουν τη διοίκηση και διαχείριση, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ορθολογιστική λειτουργία των αθλητικών οργανισμών. Το Πρόγραμμα GReFORM επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, επιδιώκει να εντοπίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των στελεχών αθλητικής διοίκησης και να προσφέρει στοχευμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης η οποία θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες του Προγράμματος. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 11 εταίροι από 7 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Λιθουανία και Κύπρο). Η κοινοπραξία των εταίρων του προγράμματος περιλαμβάνει εθνικούς και ευρωπαϊκούς αθλητικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης οι εκπρόσωποι των εταίρων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς για το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του και διασαφηνίστηκαν οι ρόλοι των εταίρων και της εργασίας που αναμένεται να υλοποιηθεί από τον καθένα. Στη διάσκεψη τύπου παρευρέθηκαν οι κ.κ. Τάσος Προκοπίου Μέλος Δ..Σ. ΚΟΑ, ο Φοίβος Ζαχαριάδης Σύμβουλος Αθλητισμού της Προεδρίας, ο Φλώρος Βωνίατης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Σ. του Πανεπιστημίου UCLan Κύπρου, η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου, η Μαριάννα Μεγάλεμου εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού και ο Προϊστάμενος Αγωνιστικού Αθλητισμού Πάρις Αβρααμίδης.